Blog...

Milyen szempontok szerint válasszon ecsetet?

mennyi elvárásunk lehet...Például minél több festéket tudjon felvenni, amely akkor sem folyik ki amikor kiemeljük a dobozból, egyenletesen tudjunk vele festeni, kényelmes legyen a fogása

Meglepő, hogy egy ilyen egyszerű szerszámmal szemben is mennyi elvárásunk lehet… Például, hogy minél több festéket tudjon felvenni, akkor se folyjon ki amikor kiemeljük a dobozból, egyenletesen tudjunk vele festeni, kényelmes legyen a fogása stb. Ezek mind fontos szempontok a választásunk során.
A dolgunkat nem könnyíti meg az sem, hogy a legtöbb áruházban óriási választékkal találjuk szemben magunkat. Nem egyszerű a feladat, ezért összeírtuk a legfontosabb szempontokat, hogy a legjobb ecsetet vidd haza az otthoni festéshez.

A sörte anyaga

Az ecsetek természetes vagy mesterséges sörtékkel készülhetnek.

Olaj alapú festékek használatánál érdemesebb természetes, igazi szőrből készült ecsetet választani, mivel ezzel sokkal egyenletesebb felületet tudunk létrehozni.
Ezzel szemben a vízbázisú festékeknél jobb, ha szintetikus sörtéből készült ecsetet használunk, hiszen a természetes sörték túlságosan meg tudják szívni magukat vízzel, így felpuhulva már valószínűleg nem biztosítanak túl jó minőséget.

Általánosságban elmondható, hogy a mesterséges szálaknak a felülete sokkal simább, így kevésbé tudják megtartani a festéket, viszont az ecset könnyebben tisztítható és olcsóbb is.

Megfelelően megválasztott méret

Lakkozásnál vagy fa alapanyagon érdemes vékonyabb ecsettel dolgozni a pontosság érdekében. Válasszunk 1-1,5 color ecsetet.

Nagyobb felületen nagyobb ecsetet praktikus alkalmazni, 2-2,5 colos már tökéletes.

Falak festésénél érdemesebb a legszélesebb ecsetek mellett dönteni, azonban ekkor már el lehet gondolkodni festőhenger használatán.

általános esetben érdemes, hiszen ezek sokkal egyenletesebb festést tudnak biztosítani, illetve tartósabbak is és könnyebben tisztíthatóak

Érdemes többet költeni egy ecsetre?

Egy jó minőségű ecset a profi munka és a megfelelő végeredmény egyik alapfeltétele. Általános esetben érdemes rá költeni, hiszen ezek sokkal egyenletesebb festést tudnak biztosítani, illetve tartósabbak is és könnyebben tisztíthatóak.

De nem minden esetben van erre szükség! Ha valamilyen alkohol vagy olaj alapú anyagot használunk, akkor a megtisztításához speciális oldószerre van szükségünk. Ebben az esetben nem szükséges jó minőségű ecsetet venni, egyszerűbb és olcsóbb is, ha a munka végeztével kidobjuk.

Azonban ne feledd, hogy nem csak a minőségtől függ az ecset élettartama, hanem attól is, hogy hogyan tartjuk tisztán és hogyan tároljuk! 

 

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük