Blog...

Hasznos tippek a penész eltávolításához

Viszonylag egyszerűen el lehet tüntetni, azonban a teljes megszüntetéséhez nagyobb változtatás is szükséges lehet

A penész a lakás bármely pontján megtelepedhet és rendkívül gyorsan terjed. A jelenléte pedig azontúl, hogy nem szép, az egészségre is káros.

Jó hír azonban, hogy viszonylag egyszerűen el lehet tüntetni a megjelenő penészt a falról, de a teljes megszüntetéséhez már nagyobb változtatás is szükséges lehet.
Nem kell aggódni azonban, hiszen ezek általában nem túl drága megoldások. Nézzük, mit tehetünk, hogy az otthonunk garantáltan penészmentes övezet legyen!

Mi az oka a penész kialakulásának?

Az elsődleges oka a túl nedves levegő. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni csupán azzal, hogy pár szokásunkat megváltoztatjuk.

Alapvető fontosságú a gyakori szellőztetés. Ahhoz, hogy a felesleges pára a házból távozni tudjon inkább többször, de rövidebb ideig szellőztessünk. Ilyenkor akár pár percre is elég az ablakokat kinyitni, azonban fontos, hogy ne csak résnyire, hanem teljesen nyissuk ki azt.

Ráadásul ez a szokás még a téli fűtés számlánknak is rendkívül kedvező, hiszen ha egy-egy szellőztetéssel nem hűtjük le nagymértékben a helyiség hőmérsékletét, akkor azt sokkal kevesebb energiába kerül visszafűteni.

fontosságú a többszöri szellőztetés. Ahhoz, hogy a felesleges pára a házból távozni tudjon inkább többször, de rövidebb ideig szellőztessünk

De mi a helyzet akkor, amikor már kialakult a penész?

Lemoshatjuk!

Nézzünk néhány hatásos házi praktikát…

Ha a penész a tapétán jelent meg, arra mindenképp az erre előírt vegyszeres vizet használjuk. Emellett nagyon fontos azt is ellenőrizni, hogy alatta a fal penészes-e.

A falról viszont többféle módon is lemoshatjuk:

Az egyik legolcsóbb módszer, ha hypo-ból és vízből készítünk egy oldatot és ezzel mossuk le a falat. Legyünk nagyon körültekintőek és lehetőleg gumikesztyűben dolgozzunk, hiszen a hypo erősen irritáló hatású szer!

Amennyiben kicsit környezetbarátabb megoldást szeretnék kipróbálni, akkor használhatunk ecetet vagy nátrium perkarbonátot.

Ezen kívül az ammóniás víz (szalmiákszesz) is hasznos segítségünkre lehet.

 penészt többféle módon is lemoshatjuk: Az egyik legolcsóbb módszerrel úgy távolíthatjuk el, ha hypo-ból és vízből készítünk egy oldatot és ezzel mossuk le a falat

Fontos, hogy közben folyamatosan szellőztessünk, így kevésbé irritálnak a használt szerek, illetve a felület is gyorsabban meg tud száradni! 

Előfordulhat az is nagyon makacs penész esetében, hogy ezek a praktikák már nem segítenek. Ekkor célzottan penészfoltra alkalmazható tisztítószerekkel tudjuk hatékonyan kezelni a felületet.

Célszerű gondoskodnunk róla, hogy ne bukkanjon fel újra…

Ahhoz, hogy a penész ne tudjon újra elterjedni, léteznek rendkívül hatékony penészgátló festékek. Ezek a legtöbb esetben sikeresen felveszik a harcot a legmakacsabb penészfoltokkal is.

Fontos, hogy a továbbiakban megpróbáljunk minél megfelelőbb páratartalmat biztosítani az érintett helyiségekben. A cikk elején már említettem, hogy ennek érdekében nagyon fontos figyelnünk a megfelelő szellőztetésre. Emellett nagyon jó megoldás lehet a túl sok nedvesség eltávolítására, ha kiteszünk egy tálba sót, ami kisebb helyiségekből könnyedén el tudja vonni a nedvességet a levegőből. Viszont ennél hatékonyabb megoldás lehet egy páramentesítő gép beszerzése.

Amennyiben a fenti tippek nem segítenek a probléma megoldásában, komolyabb felszerelésre lesz szükséged. Ha egy helyen szereznél be mindent a penész eltávolításhoz, a webshopunkban találsz folttakaró és penészgátló festékeket, illetve penészeltávolító készítményeket is.

 

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük