Blog...

Hasznos tanácsok alapozó festékek használatához

előkészíti a felületet a festéshez és biztosítja, hogy a végeredmény tartós legyen. Emellett az alapozás segíti a festék egyenletes száradását és jobb megtapadását

Az alapozás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a festési munkálatok jól sikerüljenek. Több célja is van: előkészíti a felületet a festéshez és biztosítja, hogy a végeredmény tartós legyen. Emellett az alapozás segíti a festék egyenletes száradását és jobb megtapadását.
Kültéri vagy beltéri falat szeretnénk alapozni, bútort vagy egyéb más tárgyat? Az alapozók felhasználási módja kissé eltérő lehet, ezért mindenképpen a kezelendő felület anyagához kell alapozó festéket választanunk.

Lényeges, hogy megfelelően válasszuk ki az alapozó festéket, hiszen nem mindegy hogy kültéri vagy beltéri festésről van-e szó. Más-más típusú terméket kell választanunk az egyes esetekben.

A felület anyaga is számít

Különböző anyagokra, mint például fa, fém, fal, műanyag… különböző alapozókat gyártanak.

Vannak speciális alapozók: parkettalakk, rozsdagátló vagy korróziógátló alapozók.

A felület anyaga is számít Különböző anyagokra, mint például fa, fém, fal, műanyag... különböző alapozókat gyártanak. Vannak speciális alapozók: parkettalakk, rozsdagátló vagy korróziógátló alapozók.

 

Néhány esetben hőálló alapozóra lehet szükségünk.

Például radiátor, konvektor vagy grill festésénél. Ennek kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy melyik az a max hőmérséklet, melyen nem hólyagosodik meg a festék később sem.

Az alapozók használatával kapcsolatban…

…érdemes elolvasni a használati utasítást, hiszen gyártónként kisebb mértékben eltérő lehet. Általánosságban maximum 4-szeres arányban hígítható vízzel.

Maga az alapozó alapanyagát tekintve lehetnek vízbízisúak vagy oldószer alapúak.
A vízbázisú festékek előnye, hogy rövidebb a száradási ideje, illetve az ecset kimosása is könnyebb lesz.

Amennyiben nem tudunk dönteni, válasszunk univerzális alapozót, ezzel nem tudunk melléfogni.

Tipp: célszerű az alapozót és a fedőfestéket azonos termékcsaládból választani! 

Mivel az alapozás fő célja, hogy pormentes felületet és megfelelő tapadást biztosítson a festékrétegnek, ezért nem kell megijedni, ha nem fed tökéletesen.

A Festékpalota.hu webáruházban szinte minden típusú alapozót megtalálsz, mellyel biztosíthatod a festés tökéletes végeredményét. 

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük